Facebook Twitter

De wonderbare visvangst

(1971)
De Porceleyne Fles
Tegen de muur van de Beatrixschool hangt het kunstwerk De wonderbare visvangst. Dit wandreliëf is ontworpen en gemaakt door de fabriek De Porceleyne Fles in 1971. Het is vervaardigd uit geglazuurde steengoedklei.

Over de Porceleyne Fles (1653):
De Porceleyne Fles (tegenwoordig “De Koninklijke Porceleyne Fles”) is een aardewerkfabriek, opgericht in het jaar 1653 in Delft en tegenwoordig ook als museum te bezoeken. Er wordt Delfts Blauw aardewerk vervaardigd.
Wegens concurrentie van fabrieken uit het buitenland, die harder aardewerk produceerden dat bovendien fijner beschilderd kon worden, werd halverwege de 19e eeuw overgegaan van het oorspronkelijke Delfts Blauw op massaproductie van goedkoop gedrukt aardewerk. In 1876 kocht ingenieur Joost Thooft uit Delft de fabriek met als doel toch weer Delfts Blauw aardewerk te produceren en de kwaliteit te verhogen. Vanaf 1881 was Abel Labouchère er werkzaam; deze werd in 1884 Thoofts zakenpartner. Met hun personeel ontwikkelden ze kwalitatief hoogstaand Delfts Blauw keramiek dat al snel wereldberoemd werd. Naast het Delfts blauwe aardewerk werden er van 1907 tot 1977 ook cloisonné tegels vervaardigd. Deze tegels waarvan de verschillende kleuren glazuur, waaruit de afbeelding is opgebouwd, worden gescheiden door kleirandjes.

17 De wonderbare visvangst, de Porceleyne Fles

Douwe Dekkerlaan

vorig kunstwerk – volgend kunstwerk

 

 

Home Westpolder De wonderbare visvangst