Facebook Twitter

De Hemelpoort

(1982)
Hans Koetsier
In de Lezenzoom vinden we De Hemelpoort. Het kunstwerk, een betonnen poort van de Amsterdamse kunstenaar Kans Koetsier, is geplaatst in het kader van de 1%-regeling. De gebruikte vorm, een soort poort, is symbolisch en verwijst naar beide scholen, Prins Floris en de Knotwilg. Het kunstwerk staan aan het einde van een lijn die diagonaal door de wijk loopt.

Over Hans Koetsier (1930):
Johannes (Hans) Koetsier (Utrecht, 12 juni 1930 – Amsterdam, 30 augustus 1991) was een Nederlands conceptueel kunstenaar die tot de Fluxus-beweging wordt gerekend. Hij werd geboren als Johannes van Pieterson en was een zoon van de ongehuwde Maria Antoinette van Pieterson. Hij groeide op in het gezin Koetsier. In 1942 werd zijn achternaam officieel gewijzigd.[3]Koetsier was aanvankelijk werkzaam in de reclame en begon in 1962 te schilderen. Hij schilderde cijfers of fragmenten van cijfers en gebruikte hetzelfde onderwerp voor zeefdrukken. In 1967 ontwierp hij de verdiepingaanduidingen voor het kantoor van de Postcheque- en Girodienst in Arnhem. Eind jaren zestig maakte hij zijn eerste beelden. Vrijwel tegelijkertijd werd het idee steeds belangrijker. Hij ontwikkelde zich tot conceptueel kunstenaar en in 1969 plaatste hij in Vrij Nederland de eerste van een reeks advertenties onder de titel Random Art / Probability Art.
Koetsier overleed op 61-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Hij had daar al in 1982 zijn grafsteen laten plaatsen, met daarop een wiskundige formule die hij met de wiskundige Henk Barendregt had ontwikkeld. De steen werd vlak voor de dood van Koetsier aangekocht door de gemeente Amstelveen.

28b De hemelpoort, Hans Koetsier

Elzenzoom

 

vorig kunstwerk (Centrum/ het Eiland) – volgend kunstwerk