Facebook Twitter

Waterwerken

Ruud Kuijer (1959) kreeg zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij exposeert in binnen- en buitenland, onder andere in het Centraal Museum Utrecht en het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg. In 2004 ontving hij de eerste Fentener van Vlissingen Cultuurprijs.
Kuijer maakt abstracte sculpturen, waarin hij herkenbare vormen verwerkt. Spelend en experimenterend met evenwicht, zwaartekracht en stapelingen komt hij tot verrassende en sterke beelden. Ruwe, industriële materialen als staal, hout en beton hebben zijn voorkeur. Hij past in de traditie van de modernistische beeldhouwkunst en hanteert de abstracte beeldtaal op zijn eigen manier.

De sculptuur Springtij is in opdracht van Boskalis gemaakt en heeft een prominente plaats gekregen bij het hoofdkantoor in Papendrecht. De sculptuur is van gewapend beton en is  8,35 meter hoog en 28.000 kilo zwaar. De vrije relatie tussen de vormen wordt niet alleen bepaald door de structuur. Kuijer vond bij Boskalis inspiratie in de vorm van de centrifugaalpomp. Deze cirkelvormige pomp is het hart van de baggerindustrie. De kunstenaar kon met de verwijzing naar de industriële activiteit van Boskalis een nieuw abstract en beeldend element in zijn werk introduceren.

901a Springtij, Ruud Kuijer, BosKalis

Rosmolenweg 20, Bij de ingang parkeerterrein Boskalis

 

vorig kunstwerk – Terug naar de homepagina