Facebook Twitter

Glas-in-loodraam

(1931)
Gidding en Tuynenburg
Direct om de hoek in de deur van het notarishuis vinden we een glas-in-loodraam, met daarin verwerkt het wapen van Papendrecht van de kunstenaars Gidding en Tuynenburg. Dit raam is in 1931 uit burgerzin door ingezetenen de gemeente aangeboden. De invloeden van de Stijlgroep zijn duidelijk zichtbaar: gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw en de vlakverdeling in horizontale en verticale lijnen.

Over Jaap Gidding (1887):
Nederlands ontwerper, schilder, tekenaar, geboren 10 mei 1887 – overleden 23 april 1955 te Hillegersberg.
Zijn werk wordt in het algemeen gekenmerkt door vlakvullende, decoratieve composities met meestal in het centrum een hoofdthema, dat omgeven wordt door kleurige, fantasierijke ornamenten. Het hoofdonderwerp wordt vaak gevormd door gestileerde dierenmotieven, zoals herten en gazellen. Zijn werk kan strak van vorm, maar ook speels en los van karakter zijn.
De ramen van Gidding vertonen vrijwel dezelfde stilistische eigenschappen als de rest van zijn werk. In verhouding tot de totale produktie vormt de glazenierskunst een klein deel van zijn oeuvre. Naast glas-in-loodramen zijn van Gidding ook gebrandschilderde en geëtste ramen bekend.

8 Glas-inloodraam, Gidding en Tuynenburg

Bosch 107, in de toegang tot het notariskantoor, voormalig gemeentehuis

 

vorig kunstwerk – volgend kunstwerk

 

 

 

Home Centrum/
het Eiland
Glas-in-loodraam