Facebook Twitter

De golf, de bank en de staanders

(1993)
Eugène Terwindt
Voor het gemeentehuis staat De golf, de bank en de staanders. Dit beeld geeft uitdrukking aan de ligging van Papendrecht aan de rivier en aan de dynamiek die daarmee gepaard gaat. Blauw glas staat symbool voor water en lucht. We zien een golfbeweging en de staanders die de boeg van een schip verbeelden. De gebogen vormen sluiten aan op het lijnenspel in de hal van het gebouw. De blauwe golf heeft iets weg van de leuning van een sofa, zodat de gebruikswaarde van het plateau, een bank om op te zitten, wordt benadrukt.

Over Eugène Terwindt (1941):
Beeldend kunstenaar en monumentaal ontwerper Eugène Terwindt woont en werkt in Rozendaal. Hij studeerde van 1964 tot 1969 aan de Academie voor beeldende kunst en vormgeving (ArtEZ) te Arnhem (afdeling Monumentaal).
Een belangrijke inspiratiebron voor Terwindt in zowel de in opdracht gemaakte werken als de autonome, is de samenhang van relaties die bestaan tussen een landschap en de daarin aangebrachte ordening en voorwerpen. Natuur en cultuur, het gegroeide en het bedachte, actie en reactie; een eeuwige polariteit. Sinds tientallen jaren maakt Terwindt aquarellen en olieverf schilderijen die dit thema vanaf heel verschillende kanten benaderen. (www.eugeneterwindt.nl)

1a De Golf. de Bank en de Staanders, Eugene Terwindt

Markt 22

De Golf en de Bank zijn, met instemming van de kunstenaar, verwijderd bij de herinrichting van de Markt in 2016.

 

volgend kunstwerk

 

 

 

Home Centrum/
het Eiland
De golf, de bank en de staanders